Asuminen


MEILLÄ ON SUUNNITELMA.

SINÄ OLET OSA SITÄ.

 

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain vihreää. Niistä syntyy kaupunginosa, joka on jo nyt satojen yritysten koti, mutta pian myös koti tuhansille asukkaille. Haluatko sinä olla yksi heistä?

asuminen2

Askonalue tarjoaa lähitulevaisuudessa kodin niin palveluita arvostaville senioreille,
hyviä kulku- ja liikenneyhteyksiä arvostaville työikäisille kuin asumisen
helppoutta ja urbaania ympäristöä arvostaville lapsiperheille.

 


 

URBAANIA KAUPUNKIASUMISTA KESKELLÄ LAHTEA

Askonalue on uudenlainen ja ainutlaatuinen yrittämisen ja asumisen kiehtova kokonaisuu keskellä Lahtea.

Askonalueesta kaavaillaan uutta noin 5000 asukkaan aamusta iltaan elävä kaupunginosaa, jonka hyvä sijainti, kodikkuus, monipuoliset palvelut ja vapaa-ajanmahdollisuudet yhdistyvät viihtyisään ja urbaaniin kaupunkiasumiseen. Historialliseen teollisuusmiljööseen rakentuu monipuolinen ja vireä asumisen, tapahtumien, työn ja toiminnan yhdistävä kaupunginosa. Alue sijaitsee tunnin ajo- ja junamatkan pässä Helsingistä aivan Lahden Matkakeskuksen vieressä, parin minuutin ajomatkan päässä Lahti-Helsinki-moottoritiestä ja kävelymatkan päässä niin kaupungin keskustasta, satamasta, kuin hulppeista ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksista.

 

HISTORIALLINEN TEOLLISUUSMILJÖÖ

Aluesuunnittelun lähtökohtana on tiivis, viihtyisä ja sopivassa määrin vihreä kaupunginosa,

jossa alueen punatiilinen historia yhdistyy luontevasti nykyaikaiseen asumiseen.

Yli 30 hehtaarin suuruisen alueen sydänlangan muodostavat Askon ja Upon entiset tuotantolaitokset, Askotalo ja Upotalo. Vuosina 1927–1984 rakennetut, kaupunkikuvallisesti arvokkaat tehdasrakennukset ovat edustava esimerkki Suomen myöhäisemmistä teollisista kulttuuriympäristöistä. Alueella on myös keskeinen merkitys osana Lahden kaupungin kulttuuri- ja rakennushistoriaa. Puuseppä Aukusti Avoniuksen vuonna 1918 perustaman Lahden Puuseppätehtaan, myöhemmin Asko Oyj:n, myötävaikutuksella Lahdesta kasvoi Suomen puusepän- ja huonekaluteollisuuden keskus. Vuosien saatossa tuotanto laajeni myös kodinkoneisiin – toimintansa aikana yhtiö oli seudun suurimpia työnantajia työllistäen parhaimmillaan lähemmäs 5 000 ihmistä. Renor on kehittänyt Askonaluetta aktiivisesti osana Lahden kaupungin käynnistämää radanvarren kehittämissuunnitelmaa vuodesta 2012.

 

KAUPUNGIN SYDÄN

Radanvarsi on Lahden nopeimmin kasvava alue lähitulevaisuudessa.

Askonalue on keskeinen osa Lahden kaupungin ja naapurikuntien laajaa radanvarren kehityshanketta. Askonalueelle nouseva uusi asuinalue on pian koti tuhansille asukkaille. Alueelle syntyy myös jatkuvasti  uusia työpaikkoja ja palveluita. Alueen kaavoitus on saanut lainvoiman elokuussa 2017. Ensimmäisen asuntorakentamisvaiheen uskotaan alkavan jo keväällä 2018.

Askonalueen kaavoitus tulee tapahtumaan useassa vaiheessa. Ensimmäistä kaava-aluetta koskeva kaavamuutos on vireillä. Suunnittelualue rajoittuu Askonkadun liittymään lännessä ja Upon siltaan idässä.
Askonalueen kokonaisvolyymi nousee aina 400.000 kem2:iin, josta asumista on noin puolet. Koko Askonalueen investointipotentiaali on yhteensä noin 600–700 miljoonaa euroa.
Renor Oy hakee alueelle parhaillaan modernin kaupunkirakenteen mahdollistavaa kaavamuutosta, joka loisi nykyisen punatiililisen teollisuusperintöympäristön lomaan tulevien vuosikymmenten aikana 30 hehtaarin monipuolisen asumisen, työn ja vapaa-ajan palveluiden kaupunginosan.

 MILTÄ ASKONALUE NÄYTTÄÄ TULEVAISUUDESSA?

– Lähde mukaan lentomatkalle!

 

Videon tuotanto: Mainostoimisto Ilme Oy / L Arkkitehdit Oy – Renor Oy 2015

 

 


 

Lahden seutu