ALUEKEHITYS


Askonalue on yksi Lahden tärkeimmistä kehityskohteista. Välitön sijainti Lahden Matkakeskuksen vieressä, monipuoliset rakentamismahdollisuudet sekä alueen 600–700 miljoonan euron investointipotentiaali tekee alueesta yhden Lahden seudun kiinnostavimmista aluerakentamishankkeista. Entisiin Askon ja Upon tehdaskiinteistöihin on syntynyt viime vuosina monipuolinen luovien ja tietointensiivisten alojen osaamiskeskittymä sekä lähes 300 yrityksen merkittävä työpaikka-alue.

Askonalueen ensimmäisen asuinkerrostalon aikataulu vahvistettu, lue lisää >>>

 


 

Askonalue tänään…

 
Askonalue on Lahdessa Renorin omistama 31 hehtaarin suuruinen alue. Lahden Askonalueen historia ulottuu vuoteen 1928, jolloin huonekalujen teollinen valmistus nykyisessä Askotalossa aloitettiin. Askonalueelle valmistui 1920-luvulla useita huonekalutehtaita, ja 1950-luvulla alueella toimi Pohjoismaiden suurin huonekalu- ja kodinkonetehdas. Vuonna 2000 Uponor Oyj yhtiöitti kiinteistöliiketoimintansa Yhtiön edeltäjälle Asko Kiinteistöt Oy:lle.

Renor puhdisti 2000-luvulla alueen maaperää ja saneerasi alueelle uutta vuokrattavaa tilaa. Alueelle rakennettiin kaukokylmäverkkoa, ja rakennusten kiinteistötekniikkaa uudistettiin laajasti. Vuodesta 2012 Renor on kehittänyt Askonaluetta aktiivisesti osana Lahden kaupungin käynnistämää radanvarren kehittämissuunnitelmaa. Askonalue koostuu nykyisin kuudesta kiinteistökohteesta: Asko 1, Askotalo, Koy Lahden Teollisuuskeskus, Upotalo, Upo2 ja Koy Lahden Liesitehdas. Askotalolle on myönnetty BREEAM In-Use good –tason ympäristösertifikaatti.

Askonalueen asiakkaina on asiantuntija- ja palveluyrityksiä, logistiikka- ja varastokäyttäjiä, tuotantoyrityksiä ja ravintoloita. Askotalossa on järjestetty mm. lukuisia seminaareja ja yritystapahtumia.

 

Askonalue tanaan_syksy 2016_web

 


 

Askonalue huomenna…

 

Askonalueen asemakaava vahvistui elokuussa 2017, se mahdollistaa alueelle tulevien vuosikymmenten aikana 30 hehtaarin monipuolisen asumisen, työn ja vapaa-ajan palveluiden kaupunginosan. Lahden ydinkeskustaan kytkeytyvälle Askonalueelle tavoitellaan kaavoituksen ensimmäisessä vaiheessa kahta toimitalokorttelia, liiketalo-korttelia sekä läntistä ja itäistä asuntokorttelia. Asuinrakennusoikeutta kortteleihin on suunniteltu yhteensä lähes 40.000 m2. Asumiseen liittyvät lähipalvelut sijoittuisivat Askotalon länsipuoleiseen liikekortteliin sekä asuinrakennusten kivijalkoihin. Tärkeitä ratkaistavia asioita alueen suunnittelussa ovat Salpausselän virkistysalueiden huomioimisen lisäksi kevyen liikenteen laatukäytävän edellytysten toteutuminen sekä pohjavesien suojelu.


 

VIDEO

Virtuaalimalli lennättää sinut Askonalueen tulevaisuuteen

 

Videon tuotanto: Mainostoimisto Ilme Oy / L Arkkitehdit Oy – Renor Oy 2015