Aluekehitys & tontit

Askonalue on Renor Oy:n kohteista pinta-alaltaan suurin. Se on osa Lahden keskusta-aluetta, ja Askonalue kuuluu Lahden kaupungin ja sen naapurikuntien laajaan radanvarren kehityshankeeseen. Alueen 600–700 miljoonan euron investointipotentiaali tekee alueesta yhden Lahden seudun kiinnostavimmista aluerakentamishankkeista.

Askonalueelle vahvistettiin elokuussa 2017 ensimmäinen asumisen mahdollistava asemakaava. Se kattaa noin 80 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta asumiselle sekä liike- ja toimistorakennuksille. Suunnittelualue rajoittuu Askonkadun liittymään lännessä ja Upon siltaan idässä. Vahvistetun kaavan mukaan alueelle on mahdollista sijoittaa myös 2 000 neliömetrin päivittäistavarakauppa sekä noin 1 000 neliömetrin verran muita lähipalveluja. Nämä palvelisivat lähialueen lisäksi Lahden Matkakeskusta.

ITÄINEN ASUNTOKORTTELI

Lue lisää

LÄNTINEN ASUNTOKORTTELI

Lue lisää

LIIKEKORTTELI

Lue lisää

TOIMITALOKORTTELI

Lue lisää

Askonalue tänään

Renor on ottanut uudelleen käyttöön alueen historialliset tehdaskiinteistöt. Viime vuosien aikana alueelle on kasvanut Lahden monipuolisin yrityskeskittymä. Siellä toimii yli 300 asiantuntija-, liike- ja palvelu- sekä logistiikka- ja tuotantoyritystä. Nämä tarjoavat työpaikan noin 2500 henkilölle. Koska tarjolla on laajasti erilaisia palvelu- ja tilamahdollisuuksia, on alueelle hakeutunut niin paikallisia kuin valtakunnallisestikin toimivia yrityksiä. Tätä tukee myös sijainti: alueella yhdistyvät monipuoliset yksityis- ja joukkoliikenteen palvelut Lahdessa ja Lahden ulkopuolelle.

Askonalueen kiinteistöt ja tulevaisuus

Askonalue koostuu tällä hetkellä kuudesta kiinteistökohteesta: Koy Lahden Askotalo (Asko 1 ja Askotalo), Koy Lahden Teollisuuskeskus, Upotalo, Upo2 ja Koy Lahden Liesitehdas. Tämän lisäksi Askonalueelle vahvistui elokuussa 2017 ensimmäinen asumisen mahdollistava asemakaava. Asemakaava sisältää asuntorakentamista noin 40 000 kerrosneliömetriä ja lähes saman verran rakennusoikeutta liike- ja toimistorakennuksille. Suunnittelualue rajoittuu Askonkadun liittymään lännessä ja Upon siltaan idässä.

Ensimmäinen asuinrakennus ”As Oy Lahden Askonhovi” valmistui kesällä 2020 Askonalueen läntiseen asuinkortteliin, Askonkadun ja Mannerheiminkadun kulmaan. Kahdeksankerroksiseen taloon on valmistunut 37 kotia, yksiöistä kolmioihin.


Video

 

Videon tuotanto: Mainostoimisto Ilme Oy / L Arkkitehdit Oy – Renor Oy 2015