Askonalueesta uusi urbaani kaupunginosa Lahteen

16. 09. 2015


Tiedote 16.9.2015

Lahteen kohoaa valtakunnallisesti merkittävä uusi kaupunginosa. Rautatieaseman vieressä sijaitsevan Askonalueen tehdasympäristöstä kuoriutuu tuhansien ihmisten koti ja työpaikka, jossa on toimintaa aamusta iltaan.

Askonalueella on takanaan lähes sata vuotta teollista historiaa. Aukusti Avonius aloitti huonekalutuotannon Lahdessa vuonna 1918. 1920-luvulla nykyiselle Askonalueelle valmistui useita teollisuusrakennuksia. 1931 yrityksen valmistamien huonekalujen tuotenimeksi vakiintui Asko. Alueella on valmistettu myös monien suomalaisten keittiöistä ja kylpyhuoneista tuttuja Upon kodinkoneita, kuten jääkaappeja, pesukoneita ja liesiä.

Alueen omistaa ja sen kehittämisestä vastaa Renor Oy. Yhtiö on saneerannut alueella raakatilasta uutta vuokrattavaa tilaa yhteensä noin 37 000 m2. Alueelle on rakennettu kaukokylmäverkko ja rakennusten kiinteistötekniikkaa on uudistettu laajasti.  Asemakaavan laadinta on käynnistynyt, ja rakentaminen aloitetaan heti uuden kaavan tultua lainvoimaiseksi todennäköisesti keväällä 2016.

”Haluamme investoida Lahden uuteen kaupunginosaan. Porissa loimme vanhan puuvillatehtaan yhteyteen elävän kaupunkikorttelin käsittäen muun muassa modernin kauppakeskuksen ja toimistoympäristön. Askonalueella meillä on vastaava tilaisuus säilyttää rakennusten teollinen historia ja rakentaa niiden yhteyteen ja ympärille aamusta iltaan sykkivä uusi kaupunginosa – uusia toimistoja, kauppoja ja koteja”, sanoo Renor Oy:n toimitusjohtaja Timo Valtonen.

Askonalue on edelläkävijä hyödyntäessään uutta teknologiaa esimerkiksi energiaratkaisuissa. Tekes myönsi juuri tukea tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään, miten alueen pohjaveden energiaa pystyään hyödyntämään. Energia on yksi kiinteistöjen merkittävimmistä kulueristä, joten uudella teknologialla pystytään säästämään sekä rahaa että ympäristöä. Tutkimusten mukaan Lahti ja Askonalue on yksi parhaista paikoista Suomessa pohjaveden lämpöenergian hyödyntämiseen.  Tällaisia järjestelmiä ei Suomessa ole toistaiseksi vielä käytössä.

”Askonalue on yksi Lahden tärkeimmistä kehityskohteista. Sijainti rautatieaseman vieressä takaa sen, että esimerkiksi lentokentälle tai Helsingin keskustaan pääsee reilusti alle tunnissa. Lahteen ja Askonalueelle on helppo tulla kaikkialta Etelä-Suomesta, minkä vuoksi investoijat ovat olleet kiinnostuneita alueen kehittämisestä”, toteaa Lahden teknisen ja ympäristötoimen toimialajohtaja Matti Kuronen.

 

Lisätietoja:

Timo Valtonen, toimitusjohtaja Renor Oy, puh. 050 364 8737
Matti Kuronen, tekninen johtaja ja ympäristötoimialan johtaja Lahti, puh. 040 576 9105